Όλα ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο  2015 όταν η Ειδομένη (χωριό στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ) ήταν χώρος διερχόμενων προσφύγων που μέσω της χώρας μας συνέχιζαν το ταξίδι τους για την Ευρώπη.

Η Ευαγγελική Εκκλησία της Ελλάδος ευαισθητοποιημένη στην εικόνα των απελπισμένων ανθρώπων που σε έναν σάκο κουβαλούσαν όλη τη «ζωή» τους, ξεκίνησε να βοηθά παρέχοντας εμφιαλωμένο νερό, λίγα βασικά τρόφιμα, είδη υγιεινής κτλ. στους διερχόμενους πρόσφυγες μαζί με μια ευχή για καλή συνέχεια στο ταξίδι τους.

Τον Αύγουστο 2015, ο Πρεσβύτερος Ηλίας Παπαδόπουλος ήταν εκείνος που έστησε το ασύρματο δίκτυο στην Ειδομένη για να μπορούν να επικοινωνούν οι πρόσφυγες με τους δικούς τους και να ενημερώνονται.

Τους επόμενους 6 μήνες η βοήθεια συνεχίσθηκε εντατικά, με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο με την συνδρομή όλων των εκκλησιών της Β. Ελλάδος.  Εθελοντές μας μαγείρευαν επιτόπου, διανέμονταν βασικά είδη, αντιμετωπίζονταν ανάγκες…

Τον Μάρτιο 2016, όταν έκλεισαν τα σύνορα με τις  γειτονικές χώρες, ο χώρος της Ειδομένης μετατράπηκε σε χώρο «μόνιμης στάθμευσης» προσφύγων. Οι σκηνές γέμισαν τα γύρω χωράφια και πάνω από 12.000 άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι λίγα μέτρα πριν τα σύνορα.

Με περίσσια αγάπη, φροντίδα, ζήλο, επιμονή και συνεργασία η Ευαγγελική Εκκλησία της Ελλάδος ανταποκρίθηκε άμεσα και συντονισμένα στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν.

 • Πραγματοποιήθηκαν πολλές επισκέψεις εθελοντών στην Ειδομένη (δύο/τρεις φορές την εβδομάδα) με στόχο τη διανομή εμφιαλωμένου νερού, τροφίμων, σκεπασμάτων (κουβέρτες, παπλώματα κτλ.), ιματισμού, παπουτσιών, αδιάβροχων, φαρμάκων κτλ.
 • Εθελοντές μας προσέγγισαν τους ανθρώπους και αντιμετώπισαν τις ιατρικές ανάγκες τους στον καλύτερο δυνατό βαθμό
 • Προσφέραμε μεγάλη βοήθεια με τρόφιμα, ρουχισμό, είδη υγιεινής κτλ. στους πρόσφυγες που έφθαναν στο Λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά μας.

Σήμερα η Ευαγγελική Εκκλησία της Ελλάδος συνεχίζει μέσα από μια πληθώρα δράσεων να συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε όλη την Ελλάδα.  Συγκεκριμένα:

 1. Υπηρετούνται άνθρωποι στα camps στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Κατερίνης, Βόλου, Αθηνών.
 2. Μέσω του Κέντρου Ημέρας που δημιουργήσαμε στην Αθήνα για μητέρες με παιδιά και οικογένειες προσφέρουμε πρωϊνό, χρήση μπάνιου, δημιουργική απασχόληση για παιδιά, είδη υγιεινής, γάλα, τρόφιμα, ρουχισμό κτλ.
 3. Μέσω του Κέντρου Ημέρας για ασυνόδευτα παιδιά στην Αθήνα προσφέρουμε ασφαλή διαμονή, γεύματα, χρήση μπάνιου, ψυχολογική υποστήριξη, συνοδεία σε νοσοκομεία, δημιουργική απασχόληση, ρουχισμό κτλ.
 4. Μέσω του Κέντρου Ημέρας που δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη, φροντίζουμε να καλύψουμε και να βοηθήσουμε τις καθημερινές ανάγκες των προσφύγων της περιοχής.
 5. Πολλές οικογένειες και μεμονωμένα άτομα φιλοξενούνται στην Κατερίνη σε πλήρως εξοπλισμένα σπίτια / διαμερίσματα και βοηθούνται να «σταθούν όρθιοι» ξανά για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
 6. Παρέχουμε ιατρική & φαρμακευτική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.
 7. Παρέχουμε νομική υποστήριξη σε όσους μας το ζητούν.
 8. Παρέχουμε ψυχο/κοινωνική και ψυχο/εκπαιδευτική υποστήριξη σε παιδιά, οικογένειες και ενήλικες που φιλοξενούμε.
 9. Παρέχουμε εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες (μαθήματα ελληνικών, αγγλικών)
 10. Διαμορφώνουμε κλίμα επικοινωνίας, όσμωσης και ένταξης στην τοπική κοινωνία μέσα από κοινές δραστηριότητες.

Τα θετικά σχόλια από διάφορους αναγνωρισμένους φορείς, οργανισμούς, διεθνείς οργανώσεις κτλ. καταγράφουν την ποιότητα, την διακριτικότητα, την αξιοπιστία της υπηρεσίας και προσφοράς μας. Σεβόμενοι τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των προσωπικών δεδομένων και της εχεμύθειας φιλοξενήσαμε και φροντίσαμε ανθρώπους που τους νιώσαμε ως οικογένειά μας!

Στοιχεία Εκκλησιών / ΜΚΟ της Συνόδου, που σχετίζονται με το προσφυγικό:

Α’ ΕΕΕ Αθηνών – ΦΑΡΟΣ ΜΚΟ

Β’ ΕΕΕ Αθηνών

ΕΕΕ Πειραιά

ΕΕΕ Νίκαιας

ΕΕΕ Βόλου

ΕΕΕ Κατερίνης – ΠΕΡΙΧΩΡΗΣΙΣ ΜΚΟ, Κατερίνη (www.perichoresis.ngo)

ΕΕΕ Θεσσαλονίκης

ΕΕΕ Μυλότοπου

ΕΕΕ Σερρών

ΕΕΕ Αλεξανδρούπολης

 2,090 total views,  4 views today

Print Friendly, PDF & Email

Ευαγγελική Εκκλησία της Ελλάδος