1. Τι ομοιότητες και διαφορές έχει η Ευαγγελική Εκκλησία από την Ορθόδοξη;

Η Ευαγγελική Εκκλησία έχει το ίδιο Σύμβολο της Πίστεως με την Ορθόδοξη Εκκλησία και συμφωνεί μαζί της σε όλα τα θεμελιώδη δόγματα της Χριστιανικής πίστης, όπως την Αγία Τριάδα, τη θεανθρωπότητα του Ιησού Χριστού, τη θεοπνευστία της Αγίας Γραφής κ.ά. Η βασική διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι η Ευαγγελική Εκκλησία δέχεται ως τελική εξουσία μόνο την Αγία Γραφή, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται ως πηγή πίστης την Ιερά Παράδοση (μέρος της οποίας θεωρεί και την Αγία Γραφή). Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Ευαγγελική Εκκλησία απορρίπτει την Παράδοση, αλλά ότι την εξετάζει υπό το φως της Αγίας Γραφής. Από αυτή τη βασική διαφορά απορρέουν και όλες οι υπόλοιπες επιμέρους διαφορές, τόσο οι εξωτερικές, όπως ο λιτός διάκοσμος των Εκκλησιών μας και η τέλεση της λειτουργίας στη σύγχρονη γλώσσα, όσο και οι δογματικές, όπως η αντίληψη ότι ο άνθρωπος λαμβάνει τη σωτηρία μόνο με την πίστη ως θεία δωρεά, και όχι ως καρπό των δικών του έργων και προσπαθειών.

 

2. Γιατί δεν έχετε εικόνες;

Η αρχιτεκτονική μας δίνει έμφαση στην απλότητα και την ανεικονική (χωρίς εικόνες) λατρεία του Θεού, ώστε να εστιάσει στη διάσταση ότι ο Θεός είναι πνεύμα και ζητά λατρεία «εν πνεύματι και αληθεία». Φυσικά εκτιμούμε την εικαστική, αισθητική και διδακτική χρήση των εικόνων, αλλά δεν τους αποδίδουμε λατρευτική προσκύνηση.

 

3. Τελείτε τα μυστήρια;

Η Ευαγγελική Εκκλησία αναγνωρίζει και εφαρμόζει τις τελετές του Βαπτίσματος και της Ευχαριστίας. Ως προς τον γάμο, το ευχέλαιο, τη χειροτονία και την εξομολόγηση, η Ευαγγελική Εκκλησία αναγνωρίζει τη χρησιμότητά τους στην πνευματική ζωή των πιστών, αλλά δεν τα χαρακτηρίζει ως μυστήρια.

 

4. Πιστεύετε στην Παναγία;

Τιμούμε τη μητέρα του Κυρίου μας και μνημονεύουμε με σεβασμό την πιστότητά της. Τη μακαρίζουμε για το προνόμιο που της δόθηκε να μετάσχει στο μυστήριο των αιώνων, την Ενσάρκωση του Θείου Λόγου, του Ιησού Χριστού. Παραδειγματιζόμαστε από τη ζωή της, δίνοντας προσοχή στην προτροπή της «ό,τι σας λέγει (ο Ιησούς) κάμετε», που είπε στον γάμο της Κανά. Με την ενέργειά της αυτή έστρεψε τα βλέμματα όλων στον υιό της, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

 

5. Πιστεύετε στους αγίους και στους Πατέρες της Εκκλησίας;

Τιμούμε τους ανθρώπους που ανακηρύχθηκαν δικαιολογημένα άγιοι ως παραδείγματα, για να μιμηθούμε και να εμπνευστούμε σε μια ζωή πίστης και αφοσίωσης. Αντίστοιχα μελετούμε τα συγγράμματα των Πατέρων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντα βέβαια κάτω από το φως της Αγίας Γραφής.  Δεν θεωρούμε όμως τους Αγίους ως μεσίτες μεταξύ Θεού κι ανθρώπων, καθώς η Βίβλος διδάσκει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος μεσίτης μεταξύ Θεού κι ανθρώπων (Α’ Τιμόθεον 2:5-6) και για αυτό και οι προσευχές μας απευθύνονται μόνο σε εκείνον.

 

6. Κάνετε τον σταυρό σας;

Τιμούμε τον σταυρό του Χριστού, πρώτα από όλα με τον σεβασμό μας σ’ αυτόν, έπειτα με μία πλούσια υμνογραφία που έχει τον σταυρό ως θέμα της, και τέλος με την ανάρτηση του συμβόλου του σταυρού σε κεντρικό σημείο των Εκκλησιών μας. Δεν έχουμε όμως τη συνήθεια να κάνουμε χρήση του σημείου του σταυρού στην προσευχή μας, αλλά αυτό είναι απλά και μόνο θέμα παράδοσης και συνήθειας.

 

7. Έχετε ιερείς;

Η Ευαγγελική Εκκλησία δέχεται την ιεροσύνη όλων των πιστών Χριστιανών. Έτσι, στη δομή της δεν υπάρχουν ιερείς ως ξεχωριστή και ιδιαίτερη κατηγορία αξιωματούχων που έχουν την εξουσία να διαμεσολαβούν και να μεταδίδουν τη χάρη του Θεού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν θεωρεί την ιεροσύνη μυστήριο. Η Ευαγγελική Εκκλησία χειροτονεί ως Λειτουργούς ποιμένες, δίνοντάς τους την ευθύνη της καθοδήγησης των πιστών και της φροντίδας του έργου της Εκκλησίας, αλλά όχι μια ιδιαίτερη θέση σε κάποια εκκλησιαστική ιεραρχία. Ο ποιμένας και το Πρεσβυτέριο της Εκκλησίας εκλέγονται από το εκκλησίασμα, έχουν την ευθύνη της διοίκησης, της πνευματικής επίβλεψης και του συντονισμού του έργου της Εκκλησίας, και λογοδοτούν κάθε χρόνο στο ποίμνιο, το οποίο συμμετέχει ενεργά στη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

 

8. Πώς γίνεται η λατρεία στην Ευαγγελική Εκκλησία;

Η λατρεία στην Ευαγγελική Εκκλησία περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία:

Πρώτον, τη συμμετοχή όλων των πιστών στην υμνωδία, καθώς όλο το εκκλησίασμα ψάλλει τους ύμνους. 

Δεύτερον, το κήρυγμα του Ευαγγελίου, που έχει ως σκοπό τη διδασκαλία και την ενθάρρυνση των πιστών. 

Τρίτον, την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας, η οποία, μαζί με το κήρυγμα, αποτελεί το αποκορύφωμα της λατρείας. 

Όλα όσα περιλαμβάνονται στη λατρεία (οι ύμνοι, οι προσευχές, η ανάγνωση και το κήρυγμα του Ευαγγελίου, η τέλεση της Θείας Ευχαριστίας κλπ.) τελούνται στα νέα ελληνικά, ώστε όλο το εκκλησίασμα να καταλαβαίνει και να συμμετέχει ενεργά. Όλες οι συνάξεις μας είναι ανοιχτές στο κοινό, και οποιοσδήποτε θέλει είναι ευπρόσδεκτος να τις παρακολουθήσει.

 

9. Ποια είναι η στάση σας απέναντι στους Ορθόδοξους Χριστιανούς;

Αγαπάμε την Ορθόδοξη Εκκλησία, παρά τις δογματικές μας διαφορές, και σεβόμαστε την ιστορία της και την προσφορά της. Χαιρόμαστε και δοξάζουμε τον Θεό για όλους τους συνειδητούς ευσεβείς πιστούς της, και προσευχόμαστε για την ευλογία του Θεού επάνω της. Αναγνωρίζουμε επίσης τον ιδιαίτερο ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ελληνική ιστορία, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κατά την οποία συνέβαλε ουσιαστικά στη διατήρηση της χριστιανικής πίστης στον τόπο μας.  Συνεργαζόμαστε με την Ορθόδοξη Εκκλησία, τόσο σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο διεκκλησιαστικών οργανισμών, όσο και σε εθνικό επίπεδο, ιδιαίτερα στο έργο της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας.

 

10. Ποιο είναι το σωστό σας όνομα; Ευαγγελικοί, Προτεστάντες, Διαμαρτυρόμενοι ή Ευαγγελιστές;

Τα τρία πρώτα από τα τέσσερα ονόματα που μνημονεύονται στην ερώτηση είναι σωστά. Το όνομα «Διαμαρτυρόμενοι» (και η λατινική μορφή του, «Προτεστάντες») μας συνδέει ιστορικά με το κίνημα της θρησκευτικής Μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα. Προτιμούμε όμως το όνομα «Ευαγγελικοί», γιατί ταιριάζει με την έμφαση που δίνουμε στο Ευαγγέλιο. Εκ παραδρομής πολλές φορές στα ΜΜΕ οι Ευαγγελικοί αναφέρονται ως «Ευαγγελιστές», ωστόσο ο συγκεκριμένος όρος είναι λανθασμένος, καθώς Ευαγγελιστές ήταν οι συγγραφείς των τεσσάρων Ευαγγελίων, ο Ματθαίος, ο Μάρκος, ο Λουκάς και ο Ιωάννης.

Loading