Ποιοι είμαστε

Η Ευαγγελική Εκκλησία είναι μία Χριστιανική Εκκλησία, αναγνωρισμένη από την Ελληνική Πολιτεία, με σημαντική παρουσία στην ελληνική ιστορία και κοινωνία εδώ και 160 χρόνια. Μαζί με την Ορθόδοξη Εκκλησία και την Καθολική Εκκλησία αποτελούν τις τρεις Ομολογίες του Χριστιανισμού. Η Ευαγγελική Εκκλησία, που δογματικά ανήκει στη Διαμαρτυρόμενη Ομολογία, αριθμεί παγκοσμίως περί τα 600 εκατομμύρια πιστούς. Το επίθετο «Ευαγγελική» πηγάζει από την έμφαση που δίνει στον ρόλο του Ευαγγελίου ως την κυρίαρχη πηγή πίστης και ζωής του Χριστιανού.

Τι πιστεύουμε

Η Ευαγγελική Εκκλησία αποδέχεται το Σύμβολο της Πίστεως όπως θεσπίστηκε από τις Οικουμενικές Συνόδους Νικαίας και Κωνσταντινουπόλεως (δηλ. χωρίς την προσθήκη του filioque), και δέχεται όλα τα βασικά δόγματα του Χριστιανισμού, όπως την Αγία Τριάδα, τη θεανθρωπότητα του Ιησού Χριστού, την εκ Παρθένου γέννησή Του, και τη θεοπνευστία της Αγίας Γραφής, η οποία αποτελεί τη βάση της πίστης για τους Χριστιανούς. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η σωτηρία του ανθρώπου στηρίζεται μόνο στη χάρη του Θεού και αποκτάται μόνο με την πίστη, δηλαδή την εμπιστοσύνη του στο έργο του Χριστού επάνω στον σταυρό. Ταυτόχρονα τονίζει ότι ο Χριστός αποτελεί τον μοναδικό δρόμο της σωτηρίας και της επιστροφής μας στον Θεό, και καλεί κάθε άνθρωπο σε μια προσωπική και συνειδητή σχέση μαζί Του, που εκφράζεται με μια ζωή γεμάτη με καλά έργα.

Πώς, γιατί και πότε ξεκίνησε η Ευαγγελική Εκκλησία;

Η Ευαγγελική Εκκλησία πνευματικά ανάγεται στην Εκκλησία που ίδρυσε ο Ιησούς Χριστός, και ιστορικά στο κίνημα της Θρησκευτικής Μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε όταν κάποιοι Ευρωπαίοι θεολόγοι (με γνωστότερο τον Μαρτίνο Λούθηρο) διαμαρτυρήθηκαν για ορισμένες καταστάσεις και καταχρήσεις που υπήρχαν τότε στην Καθολική Εκκλησία, οι οποίες χρειάζονταν μεταρρύθμιση (π.χ. η ανάγκη για χρήση της καθομιλουμένης κατά τη Θεία Λειτουργία, η μετάφραση της Βίβλου στη γλώσσα του λαού, η προτεραιότητα στην Αγία Γραφή και όχι στις παραδόσεις, η κατάργηση πρακτικών όπως τα συγχωροχάρτια κλπ.). Οι ιδέες και αρχές του κινήματος σύντομα διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο, και όσοι Χριστιανοί τις υιοθέτησαν ονομάστηκαν «Διαμαρτυρόμενοι» (λόγω της διαμαρτυρίας τους απέναντι στην έλλειψη μεταρρυθμίσεων) ή «Προτεστάντες» (από την αντίστοιχη λατινική λέξη protesto, που σημαίνει «διαμαρτύρομαι») ή «Ευαγγελικοί» (επειδή τόνιζαν ότι η βάση της πίστης στη Χριστιανική ζωή είναι το Ευαγγέλιο).

Η Ευαγγελική Εκκλησία της Ελλάδος ιδρύθηκε το 1858, είναι αναγνωρισμένη από την Ελληνική Πολιτεία (Ν. 4301/2014), και αποτελεί μέλος σε μια σειρά από διεθνείς διεκκλησιαστικούς οργανισμούς, ενώ μαζί με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος αποτελούν ιδρυτικά μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Στη διάρκεια
αυτών των 160 χρόνων, πολλά μέλη της Ευαγγελικής κοινότητας έχουν δραστηριοποιηθεί ενεργά στα τεκταινόμενα της χώρας μας στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, της εκπαίδευσης, της υγείας, του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Loading