Ο «Φιλήμων» είναι ένα Χριστιανικό Κέντρο Απεξάρτησης που ιδρύθηκε το 1986 από την A’ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών. Την περίοδο εκείνη ο «Φιλήμων» ήταν ένα από τα πρώτα κέντρα απεξάρτησης που λειτουργούσαν στην Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία για την ίδρυσή του ανήκει στον Λάμπρο Τσούτσα, έναν νεαρό χρήστη, ο οποίος πίστεψε στον Θεό, κι Εκείνος άλλαξε τη ζωή του. Ο Θεός έβαλε στην καρδιά του Λάμπρου τον οραματισμό για τη δημιουργία ενός κέντρου απεξάρτησης, με σκοπό τη διακονία σε νέους ανθρώπους που ζουν στην απόρριψη και την περιθωριοποίηση, μπλεγμένοι στα δίχτυα των ναρκωτικών. Έχοντας βιώσει κι ο ίδιος αυτήν τη φοβερή κατάσταση, κι έχοντας βγει νικητής με τη δύναμη του Θεού, ο Λάμπρος ήταν ο πιο κατάλληλος για να βοηθήσει και άλλους παγιδευμένους νέους να γνωρίσουν τον ζωντανό Θεό, και να γλιτώσουν από τη μάστιγα των τοξικών ουσιών. 

Από τότε μέχρι τώρα, χάρη στη δωρεάν διακονία του Χριστιανικού Κέντρου Απεξάρτησης «Φιλήμων», που συντηρείται με προαιρετικές προσφορές, περίπου 70 άτομα ζουν σήμερα πλήρως απεξαρτημένα. 

Τη δεκαετία του 2000 ξεκίνησε στη Βόρειο Ελλάδα η διακονία απεξάρτησης «Κεραμέας», η οποία επίσης παρέχει συμβουλευτική προς εξαρτημένα άτομα.  Ο Κεραμέας ξεκίνησε αρχικά μέσω ενός προγράμματος απεξάρτησης στον Ακροπόταμο Θεσσαλονίκης, ως σύμπραξη ατόμων από διάφορες διαμαρτυρόμενες εκκλησίες, ενώ από το 2016 λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Ελλάδος.  Τα τελευταία χρόνια έχει ανοιχτό πρόγραμμα συμβουλευτικής στο γραφείο που έχει στους χώρους της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Δυτικής Θεσσαλονίκης.  Από το 2016 ο «Κεραμέας» αποτελεί

Παράλληλα με τη θεραπεία των ίδιων των εξαρτημένων, η διακονία του «Φιλήμονα» και του «Κεραμέα» αγγίζει και τους γονείς των παιδιών, καθώς και την ευρύτερη οικογένειά τους.  Οι δύο διακονίες συνεργάζονται στενά μεταξύ τους και έχουν άριστη ανταλλαγή τεχνογνωσίας και αλληλοβοήθειας.

Στόχοι του «Φιλήμονα» και του «Κεραμέα» από την αρχή ήταν και είναι η δημιουργία ενός Χριστιανικού Κέντρου αποθεραπείας εξαρτημένων από ουσίες και αλκοόλ, που θα λειτουργεί σε τρεις φάσεις:

  • 1η φάση: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: όσοι ενδιαφέρονται να αρχίσουν το πρόγραμμα αποθεραπείας ενημερώνονται και προετοιμάζονται.
  • 2η φάση: ΚΕΝΤΡΟ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ & ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΕΡΓΑΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ: δέχεται και περιθάλπει τον χρήστη και τον αλκοολικό βοηθώντας τον με ξηρό πρόγραμμα να ξεπεράσει τη σωματική αποστέρηση, με τη βοήθεια εθελοντών χριστιανών γιατρών και ψυχολόγων.
  • 3η φάση: ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ: Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης θα ακολουθεί πρόγραμμα επανένταξης.

Loading