Το Υμνολόγιο της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Ελλάδος αποτελείται από ύμνους    δοξαστικούς, λατρευτικούς, παρακλητικούς, εξομολογητικούς, ύμνους για τη Χριστιανική ζωή και πείρα, τη διακήρυξη της πίστεως, την Εκκλησία, και την αιώνια ζωή.

 

Οι ύμνοι που περιλαμβάνονται στο υμνολόγιο της Ε.Ε.Ε. προέρχονται από μια ευρεία γκάμα μουσικών συνθέσεων, από την Ανατολή (βυζαντινά τροπάρια) ως τη Δύση (συνθέσεις κλασικών μουσικών όπως Beethoven, Bach, Handel), και από παραδοσιακούς ύμνους γραμμένους πριν από αιώνες, ως σύγχρονους ύμνους γραμμένους από συνθέτες και υμνογράφους του 20ού αιώνα.  Στο υμνολόγιο της Ε.Ε.Ε. μπορεί κανείς να βρει ύμνους συνδεδεμένους με την Ιστορία και την Παράδοση της Μεταρρύθμισης, αλλά και συνθέσεις σύγχρονων Ελλήνων Ευαγγελικών υμνογράφων.

 

Μέσα από την ευρεία ποικιλία των ύμνων διαφαίνεται η οικουμενικότητα της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Ελλάδος:  το υμνολόγιο της Ε.Ε.Ε. περιλαμβάνει ύμνους από διαφορετικές εποχές στην ιστορία της ανθρωπότητας, από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, από Έλληνες και ξένους συνθέτες, από Ορθόδοξους και Ευαγγελικούς υμνογράφους.  Με αυτόν τον τρόπο, μέσα από τη λατρεία της Ε.Ε.Ε. οι πιστοί σήμερα μπορούν να λατρεύουν τον Θεό μέσα από την υμνογραφία της Εκκλησίας κάθε τόπου και εποχής.

 

Οι ύμνοι ψάλλονται από ολόκληρο το εκκλησίασμα στην αρχή και στο τέλος  κάθε θείας λειτουργίας, με τη συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου, ή (ενίοτε) με τη συνοδεία μιας ομάδας μουσικών.

 

Για να κατεβάσετε ένα αντίγραφο του υμνολογίου της Ε.Ε.Ε., μπορείτε να πατήσετε εδώ.

 2,605 total views,  1 views today

Print Friendly, PDF & Email

Ευαγγελική Εκκλησία της Ελλάδος