Η Ευαγγελική Εκκλησία της Ελλάδος έχει μια μακρά ιστορία εκδοτικού έργου, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εκδόσεων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: 1) Θρησκευτικά βιβλία με θέματα πίστεως και χριστιανικής ζωής, 2) Υμνολόγια για την χρήση των Ελλήνων Ευαγγελικών, 3) Τμήματα ή ολόκληρη την Αγία Γραφή, 4) Υπομνήματα σε διάφορα βιβλία της Αγίας Γραφής, 5) Παιδικά βιβλία, θρησκευτικά και εκπαιδευτικά, 6) Περιοδικά και εφημερίδες με θρησκευτικό περιεχόμενο, για μεγάλους και για τα παιδιά, 7) Βιβλικά λεξικά και εγκυκλοπαίδειες, 8) Πατερικά κείμενα, 9) Ευαγγελική και εκκλησιαστική ιστορία, 10) Συλλογές κηρυγμάτων και άλλες μικρότερες κατηγορίες βιβλίων.

 

Η Ευαγγελική εκδοτική παραγωγή ξεκίνησε στην Μάλτα το 1825, με την ίδρυση ιεραποστολικού τυπογραφείου. Τότε δεν υπήρχαν παρά ελάχιστα ελληνικά τυπογραφεία και η παραγωγή τους ήταν πολύ μικρή. Το τυπογραφείο της Μάλτας εξέδωσε δεκάδες βιβλία σε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα, απλά, εύληπτα, εικονογραφημένα εκείνα που απευθύνονταν στα παιδιά, με διάφορα θέματα, τόσο θρησκευτικά όσο και εκπαιδευτικά που έγιναν ανάρπαστα από τον διψασμένο για μόρφωση ελληνισμό. Στη συνέχεια το τυπογραφείο συνέχισε την δραστηριότητά του στην Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.

 

Το πρώτο ελληνικό ευαγγελικό βιβλίο, που τυπώθηκε σε ελληνικό έδαφος ήταν στην Τήνο το 1831 και είχε ως θέμα του την Κυριακή αργία και την προσευχή. Το δεύτερο ευαγγελικό βιβλίο που τυπώθηκε την ίδια χρονιά πάλι στην Τήνο, ήταν το “Συνδιάλεξις με έναν νέον Περιηγητήν”.

 

Από τότε συνεχίστηκε η εκδοτική παραγωγή στην Αθήνα και στη Σύρο. Το 1860 ο Μιχαήλ Καλοποθάκης, πρωτοπόρος ευαγγελικός, ίδρυσε τις εκδόσεις με όνομα “Τυπογραφείον της Λακωνίας” που εξέδωσαν πολλά ευαγγελικά βιβλία, την εφημερίδα “Αστήρ της Ανατολής” και το παιδικό φύλλο “Εφημερίς των Παίδων”.

 

Το έντυπο αποτελεί κύριο μέσο με το οποίο οι ευαγγελικοί διέδωσαν τις ιδέες τους. Οι ευαγγελικές εκδόσεις συνεχίστηκαν με διάφορα άλλα εκδοτικά σχήματα και σήμερα συνεχίζουν μέσω των εκδόσεων του Αστέρα της Ανατολής και του Ελληνικού Ιστορικού Ευαγγελικού Αρχείου.

 1,191 total views,  4 views today

Print Friendly, PDF & Email

Ευαγγελική Εκκλησία της Ελλάδος