Η Ευαγγελική Εκκλησία της Ελλάδος, ευαισθητοποιημένη από την εικόνα των απελπισμένων ανθρώπων που μέσα σε έναν σάκο κουβαλούσαν όλη τη «ζωή» τους, άρχισε, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2015, να διακονεί τους πρόσφυγες που προσπαθούσαν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα από την Ειδομένη, παρέχοντας εμφιαλωμένο νερό, βασικά τρόφιμα, είδη υγιεινής κτλ.
Η εκτόξευση του αριθμού των προσφύγων, το καλοκαίρι του 2015, ώθησε την Εκκλησία να ενεργοποιηθεί από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και την Ειδομένη, οργανώνοντας ομάδες εθελοντών και συντονίζοντας την τακτική επίσκεψη και παροχή βοήθειας, η οποία δεν περιορίστηκε μόνο σε τροφή, ιματισμό, υποδήματα, κλινοσκεπάσματα, είδη προσωπικής υγιεινής, μερική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά επεκτάθηκε και σε παροχή ηλεκτρισμού και WiFi, για να μπορούν οι πρόσφυγες να φορτίζουν τα κινητά τους δωρεάν, ώστε να επικοινωνούν με τα αγαπητά τους πρόσωπα.
Τον Μάρτιο 2016, όταν έκλεισαν τα σύνορα με τις γειτονικές χώρες, ο χώρος της Ειδομένης μετατράπηκε σε χώρο «μόνιμης στάθμευσης» προσφύγων. Οι σκηνές γέμισαν τα γύρω χωράφια, και πάνω από 16.000 άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι λίγα μέτρα πριν τα σύνορα. Όλο αυτό το διάστημα, και μέχρι να διαλυθεί ο καταυλισμός της Ειδομένης, η Ε.Ε.Ε. ήταν παρούσα και πρόσφερε τη βοήθειά της σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Τον Μάιο του 2016 η Πολιτεία έκλεισε την Ειδομένη, μεταφέροντας τους πρόσφυγες σε διάφορες δομές της χώρας, και ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας. Η Ε.Ε.Ε. δραστηριοποιήθηκε σε σημαντικό αριθμό δομών και σε συνεργασία με τις αρχές.
Ταυτόχρονα δημιούργησε δικές της δομές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού θέματος, όπως:
- Κέντρο Ημέρας στην Αθήνα για μητέρες με παιδιά και οικογένειες, όπου προσφέρεται πρωϊνό, μπάνιο, δημιουργική απασχόληση για παιδιά, είδη υγιεινής, γάλα, τρόφιμα, ρουχισμός κτλ.
- Κέντρο Φροντίδας Ασυνόδευτων παιδιών στην Αθήνα, για ασφαλή διαμονή, πλήρη διατροφή, μπάνιο, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, ψυχολογική υποστήριξη, δημιουργική απασχόληση, ρουχισμό κτλ. (http://faros.org.gr/)
- Πολλές οικογένειες και μεμονωμένα άτομα φιλοξενούνται στην Κατερίνη σε πλήρως εξοπλισμένα σπίτια / διαμερίσματα, και βοηθούνται να «σταθούν όρθιοι» ξανά, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους (www.perichoresis.ngo).
- Καθημερινή παροχή τροφής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από την Ε.Ε.Ε. Θεσσαλονίκης (https://christiansteki.gr/). Επίσης συμμετοχή στη δημιουργία Κέντρου Φροντίδας Προσφύγων κοντά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, μαζί με τις υπόλοιπες διαμαρτυρόμενες εκκλησίες της πόλης, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ευαγγελικού Συνδέσμου.
- Φιλοξενία προσφύγων από τις Ελληνικές Ευαγγελικές Εκκλησίες Σερρών και Νέου Μυλοτόπου Γιαννιτσών
- Παροχή φαγητού και άλλων δράσεων για πρόσφυγες από τις Ελληνικές Ευαγγελικές Εκκλησίες Βόλου, Νίκαιας, Πειραιά και Β’ Αθηνών.
Μεταξύ των παραπάνω δράσεων, περιλαμβάνονται και τα εξής:
- Παρέχεται ιατρική & φαρμακευτική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.
- Παρέχεται νομική υποστήριξη σε όσους το ζητούν.
- Παρέχεται ψυχοκοινωνική και ψυχοεκπαιδευτική υποστήριξη σε παιδιά, οικογένειες και ενήλικες που φιλοξενούνται.
- Παρέχονται εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες (μαθήματα ελληνικών, αγγλικών)
- Διαμορφώνεται κλίμα επικοινωνίας, όσμωσης και ένταξης στην τοπική κοινωνία μέσα από κοινές δραστηριότητες.
Τα θετικά σχόλια από διάφορους αναγνωρισμένους φορείς, οργανισμούς, διεθνείς οργανώσεις κτλ. καταγράφουν την ποιότητα, τη διακριτικότητα, την αξιοπιστία της υπηρεσίας και προσφοράς της Ε.Ε.Ε.