Οι Ρομά βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο εδώ και αιώνες. Με ιδιαίτερες συνήθειες και μοναδικά χαρακτηριστικά συνεχίζουν και σήμερα να αποτελούν μια διακριτή πληθυσμιακή ομάδα, που η πλειοψηφία της ζει στο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας (ίσως και της Ευρωπαϊκής, με εξαίρεση μόνο τη Φινλανδία).

Παρά τις όποιες προσπάθειες έγιναν –και γίνονται– από διάφορους φορείς, η ενσωμάτωσή τους στην Ελληνική κοινωνία κυμαίνεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Η Ευαγγελική Εκκλησία της Ελλάδος, διακρίνοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες αυτής της ομάδας, καταβάλλει εδώ και χρόνια ιδιαίτερες προσπάθειες να σταθεί αρωγός στην καθημερινότητά της, μια καθημερινότητα δύσκολη και καθόλου ρομαντική για όσους τη βιώνουν.

Αρχίζοντας με μια βασική ανθρωπιστική βοήθεια σε άτομα που διαβιούν στους καταυλισμούς σε παράγκες (διανομή ρούχων σε τακτική βάση, τροφίμων, φαρμάκων, προσφορά ιατρικής και οδοντιατρικής περίθαλψης κ.ά.) έχει προχωρήσει σε ενέργειες που απαιτούν σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης.

Συγκροτούνται ομάδες για διδασκαλία οικονομικής και υγιεινής μαγειρικής, υγιεινής διατροφής και διαβίωσης, και οικογενειακής συμβουλευτικής (σχέσεις ζευγαριού, σχέσεις γονέων – παιδιών κ.ά.). Επίσης ενθαρρύνονται οι γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Παρακολουθείται η πορεία των παιδιών αυτών με προσωπικές επισκέψεις σε κάθε σχολείο, με παράλληλες προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δασκάλων και των διευθυντών πάνω στις ιδιαιτερότητες αυτών των παιδιών. Σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υλοποιείται πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε σχολικές αίθουσες τις οποίες έχει κατασκευάσει και εξοπλίσει η ίδια η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία στον χώρο του καταυλισμού Περαίας.

Γίνεται προσπάθεια να υπάρξει κατανόηση των Ρομά για τις αρχές, τις αξίες και τον τρόπο ζωής των μπαλαμών (δηλ. των μή Ρομά), καθώς και το αντίστροφο, δηλ.κατανόηση και σεβασμός των μπαλαμών στους Ρομά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν ο ένας γνωρίσει από κοντά τον άλλον. Γι’ αυτό υπάρχει φροντίδα να γίνονται επισκέψεις των μπαλαμών στις παράγκες του καταυλισμού, καθώς και συμμετοχή των κατοίκων του καταυλισμού σε εκδηλώσεις και συναντήσεις μπαλαμών, επισκέψεις στα σπίτια τους, κοινές εκδρομές και συναναστροφές. Πρόσφατα υλοποιήθηκε και ένα ακόμη πρόγραμμα, που συνίσταται σε εκπαίδευση των παιδιών που ξεκίνησαν μεγάλα το σχολείο, και δεν έχουν τις ανάλογες βάσεις για να παρακολουθήσουν την υπόλοιπη τάξη.

Το επιστέγασμα όλων των ανωτέρω είναι η ίδρυση και λειτουργία μέσα στον καταυλισμό της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Περαίας. Μέσα από το κήρυγμα του Ευαγγελίου και της εν γένει λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας μπαίνουν οι βάσεις για την ατομική πνευματική αλλαγή στη ζωή του καθενός. Μπαίνουν οι βάσεις για μια καθαρή και θεοσεβούμενη ζωή, μια ζωή που θα επιζητά την αλήθεια και την ειρήνη με όλους. Μια ζωή που στηρίζεται στη σκληρή και τίμια εργασία για να κερδηθεί ο επιούσιος, γνωρίζοντας πως ότι κάνουμε δεν το κάνουμε μόνο μπροστά σε ανθρώπους αλλά –κυρίως– μπροστά σε έναν αιώνιο και άγιο Θεό, στον οποίο θα δώσουμε λόγο.

Παράλληλα με τις δράσεις στον καταυλισμό της Περαίας, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί και μια εκκλησιαστική συνάθροιση και στον καταυλισμό Ρομά της Κατερίνης, με την πρωτοβουλία μελών της Πρεσβυτερικής Εκκλησίας της Νοτίου Κορέας.  Οι Ελληνικές Ευαγγελικές Εκκλησίες Κατερίνης και Περαίας έχουν στενή συνεργασία και επικοινωνία με τους υπευθύνους του έργου στον καταυλισμό Κατερίνης, με την ευχή αυτή η ολιστική φροντίδα και διακονία να εξαπλωθεί σταδιακά και σε πολλούς ακόμα καταυλισμούς Ρομά σε όλη την Ελλάδα, ώστε η μεταμορφωτική δύναμη του Ευαγγελίου να αγγίξει ολιστικά τους Ρομά και να βοηθήσει στην πνευματική, κοινωνική, οικονομική, εκπαιδευτική και επαγγελματική τους πρόοδο.

Loading